VolksWagen Polo

MENÜ

Mi is a Bioetanol?

 

A bioetanol benzint helyettesítő, vagy annak adalékaként szolgáló motor-üzemanyag, melyet biológiailag megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával nyernek. A bioetanolt gabonanövényekből, és/vagy magas cukortartalmú növényekből (cukorrépából, cukornádból) állítják elő erjesztéssel. De nem kizárt olyan alapanyagok felhasználása sem melyek kémiai-biológiai folyamatok által cukorrá alakíthatóak. Ilyenek a keményítő, vagy celluóz anyagokat tartalmazó növények, úgy, mint, burgonya, kukorica, búza, szalma, gabonaszárak, fa, fűfélék, vagy az élelmiszeripari nyersanyagok termelésekor illetve feldolgozásakor keletkező hulladékok.

A folyamat (amely röviden egy desztillációs eljárás) nagyon hasonló ahhoz, ahogy az alkoholos italokat készítik. A gyártási eljárás a következő fő folyamatokat tartalmazza: alapanyag előkészítése, darabolás, majd a rostok sejtfalak roncsolása. Ez utóbbi nagy nyomáson történő főzéssel, gőzöléssel érhető el. Mindezt azért, hogy a későbbi fizikai, kémiai-biológiai reakciók a lehető legnagyobb felületen mehessenek majd végbe. Ezt követi a cukrosítás, más néven hidrolízis, a szénhidrogén-láncok feldarabolása, glükózzá alakítása, majd erjesztés (fermentálás) élesztő bekeveréssel.

Az így nyert folyékony halmazállapotú anyag viszonylag nagy víztartalommal kb. 10-18% alkohol tartalommal bíró szilárd maradvány anyagokat is tartalmazó cefre.

A cefréből több fokozatú desztilláció útján, és molekulaszűrő segítségével 95-99 % tisztaságú alkoholt állítanak, elő miután a szilárd maradvány anyagokat eltávolítják.

 

A bioetanol, mint üzemanyag

 

A nagy tisztaságú alkohol több féle módon használható fel üzemanyagként: Magában, üzemanyaggal keverve vagy a magas oktánszáma miatt (oktánszámnövelő) üzemanyag-adalékként is felhasználható belsőégésű motorok üzemeltetésére.

Tiszta formában több térfogatszázalékban keverik be, többek között E5, E10 és E85 néven futó üzemanyagként, ahol a számok a benzinben található bioetanol százalékát jelentik. pl.: bioetanol keverve a 95-ös oktánszámú benzinnel 85-15% arányban (ahol a 85 százalékban biológiai úton előállított etanolról és 15 százalékban 95-ös oktánszámú benzinről beszélhetünk) elállított hajtóanyag neve az E85. Az E85-öt a jövedéki adókedvezmény miatt a jelenlegi benzináraknál akár 30-35 százalékkal is olcsóbban lehet majd megvásárolni.

A bioetenaol akár önálló üzemanyagként is felhasználható a különlegesen átalakított motorokban, vagy az eleve így kiépített gépjárművekben.

Az autó iparban pl.: a Volvo (S40) ill. a Ford Focus, ill. a SAAB jeleskedik leginkább bioetanol meghajtású autók gyártásával.
Laboratóriumi kísérletek bizonyították, hogy a bioetanolos autók károsanyag-kibocsátása nyolcvan százalékkal kisebb. Az E85-ös üzemanyag oktánszáma magasabb, mint a kereskedelmi motorbenziné (104 RON), így a motorból magasabb teljesítmény csalogatható elő kopás vagy meghibásodás kockázata nélkül.

Katalógusadatok szerint 20-25%-kal többet kell tankolni, mint benzinből, azonban akár 25 százalékkal nyomatékosabbak, és legalább ugyanakkora vagy még nagyobb lóerővel rendelkeznek, mint benzines társaik. a hagyományos üzemű autók A tapasztalatok szerint 5-10 százalékos bioetanol tartalmat viselnek el meghibásodás nélkül.

 

A bioetanolos autók előnyei:

 

 •  80%-al csökken a káros anyag kibocsátás
 •  az autók teljesítménye megnő: pl.: a 150 lóerős, 2 ezer köbcentiméteres benzines jármű bioetanollal 185 lóerőssé válik.
 •  Olcsóbb (a jelenlegi benzinárnál 30-35 százalékkal alacsonyabb)

A bioetanolos autók hátrányai:

 

 •  az alacsonyabb fűtőértéke, mely miatt nagyobb mennyiség elégetésére van szükség, ha azonos teljesítményt kívánunk elérni
 •  A bioetanol a benzinhez képest kisebb fajlagos energiával rendelkezik, így a "zöld autók" fogyasztása 100 kilométeren mintegy 20-30 százalékkal nagyobb a hagyományoshoz képest.
 •  A felhasználható növényi alapanyag mennyisége véges, könnyen áldozattá válhatnak pl.: esőerdők részei, különböző növények. Ha nem áll megfelelő mennyiségű alapanyag a rendelkezésre, a hiány könnyen felverheti az árát a cukor és celluóz tartalmú növényeknek, gabonáknak.
 •  Károsan hat a gumi és műanyag alkatrészekre az alkohol (pl.: tank,gumi tömítések... stb.)
 •  Ki oldja az üzemanyag rqandszerben lévő lerakódást, ami gugulásokat okoz. ( Első tankoláskor célszerű a benzinszűrőket kicserélni).
 •  Könyen keveredik a víz és a bioteanol.(a benzin nem képes keveredni a vízzel, a víz leül a tank aljára)

Vendégkönyv

Kép újratöltsée
 • Astra GSi
  2010-12-23 15:55:00
  Nem tudom kié ez az oldal,de nagyon szar.Én elbújnék inkább szégyenemben.Még hogy műhely titkok,ugyan már minden utca sarkon osztogatnak ilyen papírt.

 

Szavazás

Megéri az autót BIOETANOLALL (E85) üzemeltetni?
Nem
Igen
Asztali nézet